Woonzorgcentrum

Woonzorgcentrum

Zilvervogel Reninge, vroeger Hof ten Ijzer genaamd, is een dynamisch en vooruitstrevend woonzorgcentrum die warme zorg op maat biedt aan ouderen die permanent zorg en begeleiding nodig hebben. Een woonzorgcentrum waar fysische zorgbehoevende ouderen, personen met dementie en ouderen met intense psychische zorgvraag wonen en leven.

Het woonzorgcentrum telt 107 woongelegenheden waarvan 81 woongelegenheden gelokaliseerd zijn in het nieuwbouwgedeelte en 26 woongelegenheden in een bestaande woonvorm. Naast de individuele woonvormen biedt het woonzorgcentrum ook 2 woongelegenheden aan ingericht voor koppels.

Tussen de prachtige natuur van het rustige plattelandsleven enerzijds en in de kern van de dorpsgemeenschap Reninge anderzijds is het woonzorgcentrum gunstig gelegen tussen Diksmuide, Ieper en Veurne. Wat ervoor zorgt dat Zilvervogel vanuit verschillende gemeenten gemakkelijk te bereiken is. 

Wonen en leven

Aangenaam wonen en leven met totaalzorg voor elke bewoner, daar streven we naar. Bij ons staat de bewoner centraal en passen we de zorg aan naargelang de behoeften en wensen van de bewoner rekening houdend met de mogelijkheden van ons woonzorgcentrum. In Zilvervogel Reninge is er ruimte voor zowel lichamelijke zorg als psychosociale zorg.

Binnen de voorziening wensen wij een huiselijke, warme sfeer te creëren. Het maximaal streven naar een 'gewoon' levensritme en het optimaal verder zetten van de gewoontes van thuis, dragen bij tot het algemeen welzijn van onze bewoners. Vertrekkend van dit woonmodel staat de oudere als mens centraal met zijn mogelijkheden en interesses!

We passen kleinschaligheid toe: medewerkers worden in hoofdzaak toegewezen aan een kleinere groep bewoners waardoor ze beter zicht hebben op de noden en wensen van de bewoners. Meer contact met dezelfde medewerkers versterkt de vertrouwensband met bewoners en hun familie. De kleinschaligheid en huiselijkheid is ook terug te vinden in de living op elke woonvorm. Bewoners verrichten er samen met de medewerkers en vrijwilligers de dagelijks huishoudelijke taken.

We spelen in op vragen en noden van de bewoner en zijn familie: een vraag, probleem wordt na het verzamelen van informatie steeds bekeken vanuit twee oogpunten: Wordt de bewoner er beter van? Is het haalbaar (praktisch, financieel, veiligheid van bewoner en medebewoners primeert)? Bij 2x ja wordt ingespeeld op de vraag. Wanneer het antwoord neen is wordt gekeken op welke manier wel tegemoet kan gekomen worden aan de vraag vanuit de bewoner en zijn familie.

We werken met een vertrouwenspersoon voor de bewoner en zijn familie: de vertrouwenspersoon is een medewerker die een aanspreekpunt vormt voor de bewoner en zijn familie. De vertrouwenspersoon heeft als taak om de bewoner nog beter te leren kennen zodat ingespeeld kan worden op zijn noden en vragen vanuit de werking van het multidisciplinair team.

Multidisciplinaire zorg

Met een multidisciplinair woonzorgteam staat Zilvervogel garant voor aangenaam wonen waarbij kwaliteit en totaalzorg (fysische en psychosociale zorg) in een open, vertrouwde en familiale sfeer voorop staan. 

Zorg en begeleiding op maat van de bewoner wordt gerealiseerd door een intensieve samenwerking tussen verschillende disciplines.  Ieder team omvat verpleegkundigen, zorgkundigen, animator en/of ergotherapeuten en medewerkers hoteldienst. Elk multidisciplinair team wordt gecoacht door een teamcoach, de hoofdverpleegkundige. Door specialiteiten samen te brengen en te laten samenwerken kunnen we meer inspelen op de noden van de dag en iedere bewoner aandacht geven.

Iedere bewoner heeft een uniek levensverhaal en Zilvervogel Reninge heeft de ambitie om hieraan verder te bouwen.

Daginvulling

Zilvervogel biedt u kansen om zich te jeunen zowel in het woonzorgcentrum als erbuiten. Als bewoner kiest u op basis van uw mogelijkheden en interesse om deel te nemen aan de activiteiten.

Activiteiten

Een team van medewerkers, vrijwilligers en studenten zet in op betekenisvolle daginvulling zowel in groep als individueel, zowel in het woonzorgcentrum als erbuiten.

Zingeving

Bewoners krijgen de kans om op  dinsdag en/of vrijdag deel te nemen aan de eucharistieviering. Nav Kerstmis, de goede week, Pasen, de mei-maand, enz.  zijn er specifieke vieringen waar de bewoners toe uitgenodigd worden. Jaarlijks worden de familieleden van de overleden bewoners uitgenodigd naar de herdenkingsviering voor overleden bewoners. 

Ook bewoners met een andere geloofsovertuiging zijn welkom bij Zilvervogel. 

Ondersteunende diensten

Eigen keuken

Het keukenteam bereidt elke dag verse en gevarieerde maaltijden voor de bewoners en bezoekers. Bewoners eten in de living op de woonvorm of op de eigen kamer. 

Hoteldienst

De medewerkers hoteldienst zorgen voor het onderhouden van de kamers, het opmaken van de bedden, het opdienen van de maaltijd, het afwassen van bestek, enz. Een leuk weetje, we maken hierbij gebruik van ecologische schoonmaakproducten. Het creëren van een gezellige nette woonomgeving waar u van elk moment kan genieten is ook de opdracht van andere collega’s. Elk medewerker is attent voor de netheid van uw kamer en de gemeenschappelijke ruimtes. 

Kapper, pedicure en hulpmiddelen

Zilvervogel heeft een vaste samenwerking met experten:

  • voor een mooi kapsel door de kapster
  • voor hand, nagel –en voetzorg door 2 pedicures en een podoloog.
  • voor ondersteuning van bril of een gehoorapparaat en andere aangepaste hulpmiddelen (rolstoel, rollator, zitondersteuning, enz…)

In samenspraak met een medewerker wordt een afspraak gemaakt. De betaling gebeurt via uw maandelijkse verblijffactuur. 

Beweging, revalidatie, spreken, slikmoeilijkheden

Overkoepelend bieden collega’s kinesitherapie en logopedie hun expertise aan op het vlak van beweging, revalidatie, spraak en slikstoornissen.  We hebben een kiné-ruimte ter beschikking waar u andere mensen kan ontmoeten in een gezellige sfeer en kan ontspannen op onze speciale relaxerende matras (andullatiematras).

Was en linnen

Bed- en badlinnen wordt door ons gewassen en is inbegrepen in de dagprijs van de kamer.

Persoonlijke was kan u meegeven om te wassen met familie of vrienden of u kan deze door Zilvervogel laten uitbesteden. Gebeurt de persoonlijke was via het woonzorgcentrum dan gaat deze naar een externe wasserij. De kosten worden aangerekend via uw maandelijkse verblijfsfactuur. 

Mobiele winkel

Op regelmatige tijdstippen gaat een ergotherapeut en/of animator rond met ons rijdend winkeltje waar u bepaalde kleinere aankopen kan doen. Bewoners die een zoete zonde hebben, postzegels of wenskaarten nodig hebben, frisdrank willen kopen, diabetesproducten willen aanschaffen, enz. kunnen tweewekelijks hier terecht. Is het product niet voorhanden dan kan u het bestellen. Zilvervogel verrekent de aangekochte artikelen via uw maandelijkse verblijfsfactuur.

Post

Inkomende post, kranten en tijdschriften op naam ontvangen onze bewoners op de kamer. Wilt u een brief versturen, kan u deze afgeven aan een medewerker. De verrekening ervan gebeurt via uw maandelijkse verblijfsfactuur.

Bibliotheek

Wenst u boeken te lezen met een groot lettertype?  In samenwerking met de zorgbib van het Rode Kruis is een aanbod beschikbaar in Zilvervogel Reninge. De vrijwilliger komt hier graag voor bij u langs. 

Organiseren van een feestje

Vier je een speciale gelegenheid? Tijdens het weekend kan je gebruik maken van de living van ‘Villa Zilvervogel’ om uw familie en vrienden te ontvangen. Tijdig reserveren (minimaal 14d vooraf) is aangewezen. Voor de voorwaarden kan je contact opnemen via e-mail naar info.reninge@zilvervogel.be of met de onthaalmedewerker.